Малко преди връчването на първия мандат за съставяне на правителството, въпросът

...
Малко преди връчването на първия мандат за съставяне на правителството, въпросът
Коментари Харесай

Задават ли се избори? Днес ще разберем

Малко преди връчването на първия мандат за сформиране на държавното управление, въпросът дали ще има ротация с министър председател Мария Габриел, или се задават нови избори, все още е без отговор. Преговарящите от ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме Промяната-Демократична България ” продължиха да водят договаряния и през уикенда, а късно нощес след изключителния брифинг на ГЕРБ стана ясно, че те са несполучливи.

Президентът Румен Радев ще връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС през днешния ден. Мария Габриел е тяхната номинация за министър председател, с цел да се реализира ротацията. През последните дни нямаше изясненост по какъв начин протичат договарянията сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, защото и от двете обединения отказваха да ги разясняват. В петък обаче ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов беше безапелационен, че или мандатът ще бъде върнат изпълнен незабавно, или отиваме на избори. Снощи сякаш картинката се избистри, откакто Мария Габриел ясно даде да се разбере, че сред ГЕРБ и ПП-ДБ има фундаментални разлики във връзка с това ГЕРБ да бъде признат като равнопоставен сътрудник. И разгласи, че са предложили да бъде гласуван съставът на настоящето държавно управление единствено с ротация на премиера и вицепремиера. 

Очакванията на вицепрезидента Илияна Йотова са за директория със състав на кабинет. „ България има потребност от устойчиво държавно управление. Бих била в действителност доста удовлетворена, в случай че получим директория със сериозен Министерски съвет. С виновни, знаещи и грамотни хора, които ще работят за всички нас, а не за себе си ”, сподели тя. Йотова обаче не е оптимист, откакто договарянията сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се организираха без изказвания. „ Това са може би най-тайните съвещания в границите на един предстоящ кабинет. Не се приказва за политика. Не се приказва за решения, не се приказва за това какво ще следва на другия ден. Говори се за постове, за хора, за систематизиране, проценти ”, добави вицепрезидентът.

По-рано ГЕРБ-СДС, която ще получи първия мандат, разгласи, че в понеделник ще стане ясно дали ще има ротация, или избори. „ Или ще бъде изпълнена, или непосредствено ще се знае, че отиваме на избори. Няма да има втори, няма да има трети, няма никакви договаряния отвън понеделник ”, безапелационен беше Бойко Борисов.

Късно снощи на извънредния брифинг на ГЕРБ Сачева посочи: В понеделник до 12 ч., в случай че ПП-ДБ имат предпочитание да споделят властта, а не да я държат единствено за себе си, тогава можем да приказваме. Иначе връщаме мандата и държавно управление с втория мандат няма да има. Отиваме по-скоро на нови избори ".

От ПП-ДБ бяха сбити какво ще стане в понеделник. „ Преговорите към момента не престават. Фактът, че продължава преговорният развой, е добър знак. Аз съм сдържан оптимист ”, уточни съпредседателят на Политическа партия Асен Василев. По-късно на изключителния брифинт и на ПП-ДБ Василев съобщи, че спор по състава на Министерски съвет няма. " Оказа се, че подписването на съглашението се отсрочва. Това е главната причина да има рецесия в преговорния развой. Може да се приложат корекции в документа. Напълно е допустимо това да се окаже подправена рецесия, само че е допустимо и да е действителна ", счита Василев.

Междувременно читателите на GlasNews също показаха своето мнение за това ще се случи ли ротацията в държавното управление. С 53,72% печели позицията, че ротация въпреки всичко ще има. Но дали ще е по този начин?

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР